Ms A's simple pleasures

Monday, September 2, 2013

如何無痛搬到Blogger (更新)

大家去阿虎到攞咗包袱未?

還未?不用緊,在十二月尾前攞就可以了。

雅虎的包袱備份檔案下載、備份檔案「輕鬆搬家」、及通知新站網址等相關,
已經開始:http://download.blog.yahoo.com

Yahoo! Blog 關站及搬家之常見問題 9月六日最近更新:

http://blog.yahoo.com/yblog_hk/articles/1356982

下載好想將檔案搬到Blogger的朋友就要留意了,除非去Xuite隨意窩和Tumblr可以一係龍服務外,若要無痛搬到BloggerWordpressPixnet等平台,便要採用匯入MT檔案的方法。
因為雅虎的送酒禮(走你)係不包MT檔案的!

如何將舊文搬到Blogger?  Ms A在網上揾到以下資料,用過都OK現在同大家分享:


1.  
下載Blogtrans (http://sourceforge.net/projects/blogtrans/files/) 程式中的blogtrans-1.0.1.zip檔,並解壓縮,開啟資料夾裡的「blogtrans.exe」檔。





2. 按匯入,再按MT檔案,上載從Yahoo!Blog下載檔中,名稱相似於‘hk-blog_yyyy-mm-dd-movable-type.txt’MT文件。接著按匯出,再按Blogger Atom XML,並儲存檔案。



3. 到Blogger設定中的其他,並按匯入網誌。





4. 上載剛才所儲存的Blogger Atom XML檔,即可。

除非你揾私家搬運公司,否則阿虎的是冇執好你的相片和字‧畫的!

問題一: 如舊有文章搬過來,是否變全部公開? 

你滙入舊文時可以刪除 "自動發佈所有匯入的文章"的格仔

問題二: 如果只係copy and paste 文字, 又在電腦重新上載d 相,日後會唔會自己消失架?

整理好你所有的網誌後,按"設定"中的"其他",並按"匯出網誌"拿一個備份! 咁消失咗都唔驚!

有關簡單入門,可參閱另一篇BlogSpot 的簡單入門攻略:  http://crazcats.blogspot.com/2013/08/blogspot.html


Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...